Orban: Imediat ce intră în vigoare legea, vom stabili măsurile și acțiunile necesare. Răspunsul premierului privind prognoza cu un milion de cazuri în septembrie

Orban: Imediat ce intră în vigoare legea, vom stabili măsurile și acțiunile necesare. Răspunsul premierului privind prognoza cu un milion de cazuri în septembrie
Premierul României, Ludovic Orban (FOTO: Facebook - MAI)
Publicat: 20/07/2020, 11:28
Actualizat: 06/04/2021, 18:46

Ludovic Orban a comentat, luni, cea mai recentă prognoză apărută în spațiul public, care arată că, în cazul cel mai pesimist, România ar putea avea un milion de cazuri de coronavirus în luna septembrie. Premierul a anunțat că, cel mai probabil, marți va avea loc o ședință a Executivului pentru modificarea hotărârii de Guvern privind starea de alertă prin prisma măsurilor permise de legea privind carantina și izolarea, pe cale să intre în vigoare.

„Obiectivul nostru este acela de a utiliza de toate pârghiile instituționale pe care le avem la dispoziție pentru a stăpâni, pentru a ține sub control epidemia și pentru a reduce numărul infectărilor. Imediat ce intră în vigoare legea, vom stabili toate măsurile și toate acțiunile necesare, care sunt permise de noua lege, astfel încât să luptăm eficient pentru apărarea sănătății și vieții românilor”, a transmis premierul, prezent la ceremonia ocazionată de Ziua Aviației Române.

„Nu ne dorim să impunem nicio nouă restricție suplimentară, nu ne dorim să mai luăm măsuro care să aibă efect negativ asupra economiei, transmitem același mesaj către oameni: respectați regulile, respectați măsurile de protecție sanitară, care sunt simple și au cel mai mare efect în stăvilirea epidemiei”, a spus premierul.

Legea a fost votată în Senat cu 115 voturi pentru, 8 împotrivă şi 3 abţineri și a fost publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial și intră în vigoare la 3 zile de la publicare.

„Îmi aduc aminte de prognoze extem de pesimiste privind România, care dădeau niște cifre pentru aprilie – mai, care nu s-au confirmat”

Premierul a fost întrebat de jurnaliști cum comentează scenariul, conform unei prognoze realizate de compania Avantera, pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care arată că, în cazul cel mai pesimist, România ar putea avea un milion de cazuri de coronavirus în luna septembrie.

„Sunt mai multe prognoze care au fost făcute încă de la începutul epidemiei. Îmi aduc aminte de prognoze extem de pesimiste privind România, care dădeau niște cifre pentru aprilie – mai, care nu s-au confirmat. În ce ne privește pe noi, ne facem datoria, toate instituțiile, autoritățile, toate structurile aflate în coordinarea Guvernului și specialiștii care se luptă în prima linie și fac datoria și iau toate măsurile care sunt posibile legale”, a răspuns premierul

„În ceea ce privește aceste măsuri, cred că ați constatat o intensificare a prezenței pe teren a tuturor echipelor de control din cadrul tuturor instituțiilor care au atribuții de control. De asemenea, derulăm campanie de comunicare, pentru a convinge românii să respecte regulile. Am avut nenumărate discuții cu reprezentanții instituțiilor din zona publică, din zona privată, pentru a solicita participarea conductorilor de companii, de instituții, indiferent dacă e vorba de Biserică sau alte instituții, pentru a promova respectarea regulilor și pentru a se asigura că se repectă regulile, fie în companii, fie în transportul public, fie în spațiile comerciale, fie la oficierea slujbelor în biserică, cu orice ocazie în care există înteracțiune umană”, a subliniat premierul.

„Dacă suntem responsabili, dacă avem grijă se ne protejăm sănătatea, vom reuși să ținem în frâu această epidemie și această epidemie nu va avea efecte negative asupra vieții inoastre de zi cu zi. E mai simplu să purtăm mască, să păstrăm distanța fizică, mai simplu să respectăm regulile de igienă, decât să ajungem în situații pe care nu le dorim”, a transmis Ludovic Orban.

Premierul a anunțat că, cel mai probabil, marți dimineață va avea loc o ședință de guvern pentru modificarea hotărârii de guvern privitoare la starea de alertă, pentru a introduce toate măsurile care sunt permise de lege.

„Pregătim din punct de vedere administrativ, managerial, toate structurile cu atribuții, indiferent că este vorba de INSP, direcțiile de sănătate publică, spitalele, IGSU, Centrul de control, toate le pregătim pentru a dispun într-un ritm cât mai rapid măsurile necesare în baza prevederilor legii”, a spus premierul.

„Avem la dispoziție și alte pârghii: suspendarea autorizației de funcționare. Sigur, aici am avea nevoie de un sprijin mult mai serios din partea primarilor, pentru că, pentru multe tipuri de activități, autorizația de funcționare e emisă de primării, iar primăriile au putearea de a suspenda autorizațiilor de funcționare și cer concursul tuturor primarilor – am și anunțat că vom continua discuțiile cu asociațiile reprezentative ale primarilor, Asociația Municipiilor, Asociația Orașelor, Asociația Comunelor – pentru a îmbunătăți colaborarea și implicare primarilor în respectarea regulilor în comunitățile lor”, a spus premierul.

Redeschiderea restaurantelor, amânată

În ceea ce privește deschiderea restaurantelor, premierul a subliniat că măsura nu poate fi luată fără un tren descendent al numărului de infecții.

„Atâta timp cât nu reușim să înregistrăm un trend descendent în ceea ce privește numărul de infectări, nu putem adopta alte măsuri de relaxare. Înțeleg problemele pe care le au patronii de restaurante, îmi pare rău că a trebuit… Știți că în planul de relaxarea aveam prevăzută pe 15 iulie data de deschidere, cu reguli stabilite de comun acord, data redeschiderii restaurantelor în spații închise. Nu s-a putut. Noi suntem responsabili și ne dăm seama că nu mai putem să relaxăm o activitate unde există riscul epidemiologic, unde posibilitatea respectării măsurilor de protecție sanitară este mică și, ca atare, se va amâna, până reușim să impunem un tren descendent numărului de persoane infectate”, a precizat Orban.

Orban: Controalele se se efectueze brusc. „E clar că au avut ponturi din echipele de control”

În ceea ce privește măsurile speciale pe litoral, Orban a precizat că e greu să impună astfel de măsuri, în schimb a crescut prezența instituțiilor de control pentru că „este adevărat că pe litoral numărul de încălcări ale regulilor este mai mare decât în alte zone”.

„Nu cred că e nevoie de un regim special, singurul lucru la care ne-am gândit a fost chestiunea cu ora 23, nu am luat încă decizia, pentru că am văzut, de exemplu, că în foarte multe cluburi au program până la ora 23, dar încălcarea se produce până la ora 23. Ce le-am solicitat tuturor instituțiilor cu atribuții de control să efectueze controalele brusc, pentru că până acum controalele efectuate la multe terase unde avem semnale clare din partea clienților că nu se respectă legea, când veneau controalele, toată lumea respecta regulile. E clar că au avut ponturi din echipele de control și am solicitat prefecților să organizeze fără anunț prealabil și fără să știe echipele unde se duc, astfel încât direcția aia și locul de control să fie cunoscut numai de coordonatorul acțiunii de control”, a subliniat Orban.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Tragedie aviatică la Vilnius. Un avion s-a prăbușit peste o clădire rezidențială
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O structură subacvatică de mari dimensiuni, similară unui vulcan, găsită în largul statului Alaska